תל-מונד ממוקמת בלב השרון, צפונית לכפר סבא ודרומית לצומת השרון. בשל מיקומה הגיאוגרפי היא מהווה מוקד ומרכז שירותים בתחומי המסחר, התרבות והחינוך לישובים שמסביב. בשנת 1954 קיבלה תל-מונד את מעמדה כמועצה מקומית.
שטח השיפוט – 8.000 דונם. 50% אדמה חקלאית ו- 50% נועדו לבנייה.
המושבה תל-מונד נוסדה בשנת 1929 והיא נקראת ע"ש אלפרד מונד (הלורד מלצ'ט) – ציוני אנגלי, תעשיין ואיש חזון אשר בעקבות ביקורו בארץ ובעידודו של חברו הטוב חיים וייצמן החליט להקים את חב' "מטעי ארץ ישראל" אשר רכשה קרקעות, נטעה פרדסים והציעה חלקות מעובדות ליהודי העולם. תפיסת עולמו הכלכלית אשר הייתה משולבת ברעיון ההדרים התגשמה במלואה כאשר בד בבד עם הפיתוח המואץ, שומרים פרנסי הישוב בקנאות על בניה צמודת קרקע, גינות ופינות נוי מטופחות.
בסוף שנת 1929 הוקם מחנה צריפים (מחנה תל מונד) על גבעה במרכז האזור (שרידים ממנו ניתן לראות בחלקה המזרחי של המושבה). במחנה התגוררו פועלי חברת 'מטעי ארץ-ישראל' וחברי ארגוני ההתיישבות.
בשנת 1931 נבנו בתל-מונד הבתים הראשונים (7 בתים בשכונת הפקידים) על-ידי החברה והם נועדו למגורי הלורד מלצ'ט, משפחתו ומנהלי החברה. אחד משבעת הבתים משמש כיום כמרכז התיעוד – שריד נוסף להסטוריה של המקום.
במקביל לנטיעת הפרדס ועיבודו מכרה החברה חלקות קרקע לפועלים להקים עליהם בתים ומשקי-עזר. בחלוף הזמן רכשה קק"ל שטחי קרקע נוספים להקמת שכונת פועלים – שכונת זיו (רחובות התבור, הגלבוע, מצדה, הגולן).
בשנת 1944 הגיעו לתל מונד עולים חדשים מתימן שהתגוררו תחילה באוהלים ולאחר מכן הקימו את שכונת יעקב (רחובות התמר, התאנה וחלק מהאלון).
אחרי קום המדינה הוקמה בה מעברת-עולים גדולה. הוקמו שכונות וולפסון, שפרינצק, אלי כהן וחלק מרחוב הדקל. בחלוף הזמן גדלה והתרחבה המושבה באופן הדרגתי ומבוקר, כאשר בשנים האחרונות ניתן דגש מיוחד על תכנון קפדני של השירותים הציבוריים והתאמתם לקליטת משפחות חדשות ונוספות – וזאת בכל הקשור לאיכות החיים ולאיכות הסביבה. בשנים האחרונות הוקמו שכונות חדשות, גנים ופינות נוי, ככרות, תשתיות חדישות בכל הישוב ועוד – כל זאת יחד עם שמירה קפדנית על צביונה הכפרי והייחודי של המושבה. 
אחת ההחלטות החשובות והמהותיות ביותר הייתה להעמיד את נושא החינוך (הפורמלי והבלתי פורמלי) בראש סולם העדיפויות. בהתאם לכך מומשו תכניות ופרוייקטים מפוארים ואיכותיים כמו: הקמת קרית החינוך ע"ש רבין הכוללת מוסדות חינוך מגני הילדים ועד תיכון (2 בתי ספר יסודיים, חטיבת ביניים ותיכון, מספר אשכולות גני ילדים), בניית מתנ"ס הכולל היכל תרבות מפואר, הקמת מועדוני נוער ועוד. 
כמו כן, הושקעו ומושקעים משאבים עצומים בתכנים, בתוכניות ובפעילויות שונות הקשורות לחינוך ותרבות שעות הפנאי. תל-מונד הפכה עם השנים למרכז חינוכי לא רק לילדיה אלא גם לילדי "אבן-יהודה" בחינוך הממלכתי דתי וילדי "צורן" בחטיבה ובתיכון. בחינוך הבלתי פורמלי, המתנ"ס המקומי נחשב כיום למתנ"ס "ספינת הדגל" של החברה למתנ"סים המשרת אלפי תושבי מתל מונד והאזור. תנועת הנוער צופי תל-מונד שבט "פולג", "בני עקיבא" וכן מחלקת הנוער במתנ"ס ("נוער תל-מונד") מוכרים בכל הארץ כתנועות מרשימות באיכותן ועל כך גאוותנו הגדולה.

כל אלו מממשים הלכה למעשה את החזון "תל מונד מקום של חינוך" ומיישמים את התפיסה האסטרטגית שתל-מונד תהווה מוקד איכות של חינוך, תרבות, חברה וקהילה לעצמה ולאחרים.